Pred začiatkom sezóny 2017/2018

Už v sobotu večer o 20:30 čaká FK Železiarne Podbrezová prvý súťažný zápas pod novým názvom. Aj na obrazovkách televízie 213 budú zverenci Karola Praženicu bojovať o prvé body v ročníku 2017/18 na horúcej pôde DAC Dunajská Streda, s ktorou sme v minulej sezóne odohrali tri stretnutia, vo všetkých sa zrodila remíza.

Vyrovnaný duel to bude určite aj tentoraz. Dôležité bude naladiť sa na pozitívnu vlnu hneď v úvode ročníka a kto vie, možno sa pokúsiť zopakovať veľmi úspešnú jeseň z predošlej sezóny, najlepšiu v histórii klubu: „Každý vstup je dôležitý. Ak dobre vstúpite, psychická pohoda bude lepšia. Ak zle, bude to ťažšie, takže to platí pre každé mužstvo. My nie sme výnimka,“ povedal kouč Praženica, ktorému sa príprava pozdávala: „S letnou prípravou som spokojný. Ako sme sa pripravili, to nám ukáže liga.“

„Súperi bolo takí, akých sme stihli zohnať, pretože tým pádom, že sme hrali až do posledného kola o Európsku ligu, tak sme nevedeli, kedy začína príprava. Tí súperi, ktorí boli papierovo silnejší, nemohli čakať, či my skončíme na miestach zaručujúcich Európsku ligu. Niektorí nám teda odriekli zápasy a potom sme zohnali iných, ale každý zápas, aj s tými relatívne slabšími tímami, nám ukázal nejaké veci.“

Ako bývalý reprezentant Slovenska avizoval už skôr, najväčším problémom boli a ešte aj sú odchody opôr zo stredu poľa, ktoré roztrhali jadro silnej základnej jedenástky. Teraz je ich potrebné nahradiť: „Nejakú predstavu mám. Skúšali sme tam viacero hráčov. Ukázali sa nám dobré momenty, ale aj horšie. Postavíme tých hráčov, ktorí najlepšie vyzerali v príprave,“ diplomaticky sa vyjadril lodivod, ktorý prišiel do Podbrezovej v závere minulého ročníka.

Zdravotná stránka tímu je relatívne v poriadku: „Niečo tam je, ale nič vážnejšie, čo by sa nedalo vyriešiť. Máme ešte nejaké drobné šrámy, ktoré dúfam, že do zápasu dáme dokopy a ideme na prvý zápas,“ ozrejmil Karol Praženica. Po svojom ďalšom dlhodobom zranení sa vrátil Andrej Rendla, ktorý je stopercentne fit, Matúš Mikuš sa vystrábil z problémov s okosticou. Jediný otáznik visí nad holandským ofenzívnym hráčom Endym Opoku Bernadinom: „Cítim sa lepšie. Na začiatku zranenia, pred niekoľkými týždňami, som pociťoval viac bolesti. Momentálne ešte neviem, či budem proti Dunajskej Strede hrať. Až po konzultácii s fyzioterapeutom budem vedieť, či môžem nastúpiť  alebo nie,“ vyjadril sa odchovanec PSV Eindhoven.

Kapitánom aj naďalej zostáva stopér Jaroslav Kostelný. Z tímu pred novou sezónou odišlo šesť hráčov. Matej Kochan už s MFK Ružomberok bojuje v Európskej ligy, Pablo Podio posilnil české prekvapenie minulej sezóny FC Fastav Zlín, Patrik Vajda sa rozhodol zamieriť do maďarskej najvyššej súťaže, kde bude nastupovať za FC ETO Györ, Róbertovi Polievkovi skončilo hosťovanie z DAC Dunajská Streda, medzičasom už prestúpil do MŠK Žilina, kde si zahral druhé predkolo Ligy majstrov a dvojica balkánskych futbalistov – Dejan Peševski i Luka Pejovič – si hľadá nový angažmán.

Na prestup prišli štyria hráči. Tomáš Gerát z MFK Ružomberok, Dávid Leško, ktorý bol naposledy kľúčovým mužom 1. FC Tatran Prešov, Martin Válovčan nastupoval za FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble a kvarteto doplnil mladý Adrián Kopičár z FK Senica. Ďalšia trojica – Adrián Kačerík, Samuel Vavrúš, Viktor Jedinák – prišla z juniorky, respektíve dorastu.

Až sobotný duel v modernej DAC Aréne ukáže silu „Železiarov“ na štarte nového ročníka a oprávnenosť ambícii, ktoré sú v každom tíme vysoké. Ambiciózna Dunajská Streda je na čele s mládežníckymi reprezentantmi  ako Šafranko, Šatka, Koštrna, Huk či Čmelík ťažkým protivníkom, ale vzájomné zápasy z vlaňajšej sezóny len dokazujú, že v prvom kole Fortuna ligy sa bude bojovať o každý centimeter trávnika. Verme, že zverenci trénera Praženicu vstúpia do nového ročníka úspešne, čo predznačí ďalší pozitívny futbalový rok na Horehroní!

 

Prípravné zápasy pred sezónou 2017/2018

24.06.2017 FK Železiarne Podbrezová – FC Nitra 1:2 (41. Mikuš  –  15. Niba, 29. Valenta)

27.06.2017 FK Železiarne Podbrezová – MFK Tatran Liptovský Mikuláš 1:0 (72. Kopičár)

01.07.2017 FK Železiarne Podbrezová – FK Pohronie Žiar nad Hronom/Dolná Ždaňa 2:2 (32. Válovčan, 59. Válovčan – 9. Ďungel, 63. Frimmel)

06.07.2017 FK Železiarne Podbrezová – Podbeskidzie Bielsko-Biała 2:0 (70. Jedinák, 81. Rendla)

12.07.2017 FK Pardubice – FK Železiarne Podbrezová 0:1 (84. Pinto, z penalty)

15.07.2017 Bahrajn – FK Železiarne Podbrezová 1:1 (37. Mahdi  – 65. Djordjevič)

 


Káder FK Železiarne Podbrezová pred novou sezónou

Brankári: Martin Kuciak, Patrik Lukáč, Samuel Vavrúš

Obrancovia: Jaroslav Kostelný, Matúš Turňa, Lazar Djordjević, Ján Krivák, Lukáš Migaľa, Ľuboš Kupčík, Daniel Magda

Záložníci: Tomáš Gerát, Kamil Kuzma, Dávid Leško, Miroslav Viazanko, Martin Válovčan, Adrián Kopičár, Adam Lipčák, Michal Breznaník, Adrián Kačerík

Útočníci: Andrej Rendla, Matúš Mikuš, Endy Opoku Bernadina, Viktor Jedinák


Tréner: Karol Praženica

Asistent: Ján Gajdošík

Tréner brankárov: Peter Boroš

Kondičný tréner: Andrej Caban

 

Autor: Matej Kubove