Tréner 16-tky Peter Argyusi pred štartom I.dorasteneckej ligy

Rovnako, ako výbery do 19 a 17 rokov, tak aj výber do 16 rokov čaká už túto sobotu ostrý štart I. dorasteneckej ligy. S hlavným trénerom Petrom Argyusim sme sa zhovárali nie len o letnej príprave, ale aj o dôležitosti tréningového procesu a cieľoch do nadchádzajúcej sezóny.

Pán tréner, už tento víkend nás čaká štart I. dorasteneckej ligy. Mužstvo ste prebrali len pred pár dňami, aké sú vaše dojmy z mužstva, jeho pripravenosti na ligu a zo samotných chalanov?

„Áno, je to tak. K mužstvu sme prišli len pred štyrmi dňami. Je to síce neštandardné, ale nechceme sa na to vyhovárať. Berieme to ako fakt. Berieme to ako výzvu a spolu s trénerom Hrošom sa budeme snažiť o to, aby chlapci čo najrýchlejšie začali vnímať a chápať našu optiku futbalu.

Pri mužstve ste zatiaľ len veľmi krátko. Aké sú doposiaľ  vaše dojmy z mužstva?

„Z chlapcov máme dobrý pocit. Sú vnímaví, snažia sa nasávať informácie, ktoré im dávame. Je len na nás tréneroch, aby nám chalani uverili, že cesta ktorou sa chceme uberať je správna nielen pre nich, ale aj pre samotný klub.

Kategória U-16 je špecifická najmä tým, že v nej pôsobia chalani, ktorí prechádzajú zo žiackeho futbalu k tomu dorasteneckému.  Vy sám ste pôsobili ako žiacky tréner. V čom Vy vidíte najväčšie rozdiely medzi žiackym a dorasteneckým futbalom?

„Rozdiely tam sú, to určite. Najmä v taktickej a fyzickej pripravenosti jednotlivých hráčov. Už len tým, že liga je celoštátna, tak jej kvalita je podstatne vyššia po všetkých stránkach. Našou snahou ale bude, aby sa chalani neustále zlepšovali a spĺňali tak kvalitatívne kritéria prvej ligy.“

Pre rozvoj hráčov je v tomto veku dôležitý najmä kvalitný tréningový proces. Čo je z vášho pohľadu pre rozvoj hráčov v tomto veku kľúčové?

„V podstate ste to vystihli. Kvalitný  tréningový proces, ktorý je zameraný na individuálny rozvoj hráča, je pre jeho osobný rast najdôležitejší. A práve toto bude naša úloha. Rozvíjať a zlepšovať všetkých chalanov v kategórií U-16.“

Na záver otázka, aké ciele si dávate pred štartom nového ročníka. Na jednej strane sú to ciele výsledkové, ale určite môžeme hovoriť aj o výkonnostných či individuálnych cieľoch?

„Ciele máme jednoznačné. Chceme, aby mužstvo malo náš rukopis. Prezentovalo sa sebavedome na ihrisku a pokorne mimo neho. Výsledky nebudú prioritou. Dôležitý je herný prejav a ten musí byť jasný, atraktívny a samozrejme v súlade s filozofiou klubu, ktorá je jasne daná – vychovávať mladých hráčov pre A-mužstvo.