Po zápase s FK DAC Dunajská Streda

 

Ani sme sa nenazdali a zimnej prestávke odzvonilo. Podbrezová začala boj o udržanie si druhej pozície v tabuľke aj po jarnej časti domácim stretnutím s ambicióznou Dunajskou Stredou, čo znamenalo veľmi náročný duel. Nakoniec sa po záverečnom hvizde hlavného rozhodcu na Horehroní body po bezgólovej remíze delili.  Do základnej zostavy v prvom jarnom kole nemohol nastúpiť jeden z dvojice spoľahlivých stopérov Ján Krivák, ktorý absentoval pre červenú kartu. Navyše, tesne pred stretnutím vypadol aj kapitán, a zároveň druhý člen srdca defenzívy Jaroslav Kostelný: „Má problém s lýtkovým svalom, rozsah zranenia budeme vedieť až po vyšetreniach,“ povedal na tlačovej konferencii po stretnutí kouč Marek Fabuľa.

A práve strata lídra na ihrisku sa podpísala pod opatrný úvod Podbrezovej, ktorá si v prvom polčase nevypracovala výraznejšie gólové šance a na dostrel gólmana hostí Slávika sa dostávala iba sporadicky: „Celý zápas a hlavne prvý polčas ovplyvnila situácia z rozcvičky, kedy sa nám zranil kapitán. Situáciu sme museli rýchlo riešiť. Na hráčoch bolo vidieť, že to s nimi trochu zamávalo a mali sme problém dostať sa do hry, zhodiť nervozitu. Súper mal v prvom polčase viacej z hry, bol nebezpečnejší,“ hodnotil tréner „Železiarov.“

Veľká šanca hosťujúceho Davisa z 35. minúty ale využitá nebola a tak úvod druhého dejstva patril Podbrezovej. Tá si hneď z kraja druhého polčasu vypracovala tlak, počas ktorého visel gól na vlásku. Nepadol ani z najväčšej šance Patrika Vajdu, pretože ten hlavičkoval spred brány priamo do miest, kde ešte Slávik dočiahol: „Chcel som to samozrejme dávať smerom do brány. Skĺzlo mi to však až na nos, navyše tam stál ešte hráč hostí, takže som loptu nestihol doraziť,“ opísal stopér danú situáciu. Práve on nahradil zraneného Jaroslava Kostelného: „V príprave som hrával stopéra kvôli trestu Jána Kriváka. Mal som hrať v strede poľa, ale Jaro sa bohužiaľ zranil, tak som hral v obrane,“ vysvetľoval.

Spomínaný zhruba dvadsaťminútový tlak domáci využiť nedokázali, ale paradoxne sa ďalšie šance začali rodiť až po ňom. Najskôr vystrelil z otočky hosťujúci Pačinda len tesne vedľa priestoru troch Kuciakových žrdí a niekoľko minút pred koncom sa zas do lopty oprel Kamil Kuzma. Jeho strelu zastavila žrď za bránou, ktorá drží sieť. „V druhom polčase sme sa upokojili a urobili maximum preto, aby sme odišli úspešní. Ale sú aj takéto dni, kedy aj tá šanca, ktorá sa naskytla, nepadla do brány. Všetci sme videli, že tento zápas bol o jednom góle. Obe mužstvá sa snažili vložiť všetko do toho, aby oni dali prvý gól. Bolo to také motto tohto stretnutia. Pri našej šanci sme to potrebné šťastie nemali, a preto ten výsledok môže verejnosť vnímať ako nie príliš dobrý, pretože všetci v Podbrezovej očakávali možno naše víťazstvo,“ hodnotil Marek Fabuľa.

Až také jednoduché to hlavný tréner spoločne s ďalšími členmi realizačného tímu nemal, pretože otáznik visel nad niekoľkými hráčmi. Prakticky až do začiatku stretnutia sa nevedelo, či budú môcť nastúpiť dve nové posily – Róbert Polievka a Marius Alexe: „Dozvedeli sme sa to veľmi neskoro. V piatok pred tréningom to bolo isté na 99%, na sto až tesne pred zápasom. Stále sme mali otvorených viacej alternatív, do toho vošiel Jaro Kostelný, takže sme sa zapotili, ale som rád, že veľmi ťažký úvodný zápas dopadol bodovým ziskom. Teší ma aj to, že sme neinkasovali a uhrali nulu.Vzhľadom na to, aký bol stav v kabíne počas týždňa, tento výsledok akceptujem. Sme na správnej ceste, pretože hráči každý deň dokazujú, že im ich osud nie je ľahostajní a  chcú makať a bojovať o zotrvanie na svojich priečkach. Je to spravodlivý výsledok. Verím, že každý ďalší zápas to bude lepšie,“ dodal hlavný tréner.

Oku pozorného fanúšika nemohlo ujsť ani to, že o niečo prestížnejšie stretnutie to bolo pre dvojicu Pavol Šafranko a Róbert Polievka. Práve títo hráči nastupovali v jesennej časti ešte v drese terajšieho súpera. Hosťujúci útočník zanechal na Horehroní hlbokú stopu: „Bolo to skvelé, pretože fanúšikovia mi pripravili malé choreo, čo ma veľmi potešilo a ďakujem im za to. Dúfam, že na mňa budú mať iba najlepšie spomienky. Vracal som sa dobrými pocitmi, zažil som tu len pekné chvíle,“ povedal Šafranko. „Už pred zápasom som hovoril, že to nebude špecifické, aj keď som hráčom Dunajskej Stredy. Nervozita tam samozrejme bola. Od prvej minúty to aj fanúšikovia hostí hecovali, ale neodzrkadlilo sa to na našej hre,“ nadviazal Polievka.

 

Matej Kubove