Pred zápasom mesiaca Fortuna ligy

Nedeľa 05. marec 2017 je hracím dňom ďalšieho zo Zápasov mesiaca našej ligy! Domáci „Železiari“ v ňom privítajú jednoznačného lídra tabuľky zo Žiliny. Pred televíznymi kamerami TV Dajto sa očakáva duel, ktorý sa môže stať ozdobou celého ročníka a rozuzliť otázku týkajúcu sa účastníkov európskych pohárových súťaží. Na trávniku Zelpo Arény dostanú fanúšikovia možnosť vidieť najlepšiu obranu celej súťaže, na čele s brankárom Martinom Kuciakom, len s jedenástimi inkasovanými gólmi, a naopak na druhej strane najlepšiu ofenzívu Žiliny, ktorá v doterajšom priebehu zaznamenala neuveriteľných 56 gólov. Lídrom útočnej sily Šošonov je najlepší strelec našej ligy Filip Hlohovský s pätnástimi ligovými gólmi. Úlohou Podbrezovej bude vrátiť Žilinčanom prehru z prvého vzájomného zápasu a ziskom troch dôležitých bodov priblížiť pohárový sen na dosah ruky. Všetky tieto motívy sú výbornou pozvánkou pre všetkých fanúšikov ligového futbalu, aby si našli cestu na tribúny Zelpo Arény a v nedeľu od 15:20 sa stali súčasťou „zápasu mesiaca“ medzi FO ŽP Šport Podbrezová a MŠK Žilina.

 

Predstavujeme súpera – MŠK Žilina
Žilina je od prvého kola súťažného ročníka veľkým favoritom na zisk ligového titulu. Tím pod vedením Adriána Guľu sa presadzuje na ligovej scéne ofenzívnym futbalom s pomerne mladým hráčskym kádrom. Výsledkom veľmi úspešného obdobia bol jednoznačný titul jesenného majstra s jedinou prehrou a historickým streleckým nástrelom. Vstup do jarných bojov poznamenala prehra, druhá v súťažnom ročníku, keď Žilinčania prekvapivo podľahli Senici na jej pôde 2:0. MŠK má vo svojom strede spomínaného najlepšieho strelca Fortuna ligy Filipa Hlohovského s 15 gólmi, ktorému výborne sekunduje kapitán Michal Škvarka s desiatimi presnými zásahmi. Zisk 47 bodov za pätnásť výhier a dve remízy radí Šošonov na jednoznačné prvé miesto s extrémne aktívnym skóre 56:14.

 

Po letnom doplnení kádra a historickej jeseni nepotrebovala hráčska kabína jesenného majstra výrazné zmeny. Vedenie klubu opäť stavilo na doplnenie hráčskeho kádra mladými a veľmi perspektívnymi hráčmi. Z FK Senica pribudol do kádra Šošonov mládežnícky reprezentant Samuel Mráz, ktorý sa už dokázal aj gólovo presadiť v poslednom ligovom stretnutí proti Zlatým Moravciam. Na kraj ofenzívnej línie pribudol lotyšský reprezentant do 21 rokov Jankauskas a znásobiť silu útoku počas zimnej prestávky prišiel z tureckého Trabzonsporu Azerbajdžanec Ramil Šejdajev. Opačným smerom putovali počas zimy len dvojica hráčov, ktorá sa v užšom kádri Žiliny nedokázala doteraz presadiť. Mladý Šušolík odišiel na hosťovanie do konkurenčnej Senice a veľký talent slovenského futbalu Lukáš Čmelík putoval na ďalšie hosťovanie, tento krát do poľského Piast Gliwice. Po nevydarenom prvom jarnom zápase na pôde FK Senica opustil káder Žiliny prekvapivo aj útočník Nermin Haskić, ktorý v posledný prestupový deň odišiel do poľského druholigového klubu Podbeskidzie Bielsko-Biala

 

Posledný ligový zápas MŠK Žilina

 

MŠK Žilina – ViOn Zlaté Moravce-Vráble 4:1.  Žilina začala druhý jarný duel s jasným cieľom zvíťaziť, čomu odpovedal aj priebeh prvého polčasu. Domáci tlačili súpera pred svoje pokutové územie, ale všetky nebezpečné situácie dobre vyriešil hosťujúci brankár Holec. Tesne pred polčasovým hvizdom tak udrel ViOn. Strelu Orávika vyrazil Volešák len  pred dobiehajúceho Chrena, ktorý vylepšil pozíciu prihrávkou na nabiehajúceho Boszoráda a ten poslal Zlaté Moravce do prekvapivého vedenia. Šošoni aj v druhom polčase začali s ofenzívnym tlakom, ktorý už v 50. minúte priniesol želané ovocie. Hlohovský sa individuálne presadil na ľavej strane ihriska a prihral presne na nohu Káčera, ktorý vyrovnal na 1:1. Už o štyri minúty bolo 2:1 pre Žilinu, keď debutový gól v žilinskom drese zaznamenal mladý útočník Samuel Mráz. Veľmi zaujímavý druhý polčas pokračoval ďalej a výbornú príležitosť na vyrovnanie mal aj Vion, ale Bariš a neskôr aj Orávik v koncovke zlyhali. V záverečnej desaťminútovke rozhodla Žilina definitívne o svojej výhre. V 83. minúte excelentne zakončil priamy kop z osemnástich metrov Hlohovský a v nadstavenom čase stanovil na konečných 4:1 po samostatnom nájazde striedajúci Jánošík. Zostava MŠK Žilina: Volešák – Mabouka, Kaša, Králik, Holúbek  – Škvarka (90. Cociuc), Diaz, Káčer – Špalek (68. Jánošík), Mráz (75. Šejdajev), Hlohovský.

 

Pred zápasom s MŠK Žilina

 

MŠK Žilina je najlepším mužstvom aktuálneho ročníka Fortuna ligy a svojim poňatím futbalu aj lákadlom pre fanúšikov. Vedenie klubu s trénerom Guľom trpezlivou prácou vyskladalo mužstvo plné zaujímavých a mladých futbalistov, ktorých snom je titul slovenského šampióna. Obrovskou silou je ofenzívna časť hry, keď až štvorica hráčov Žiliny strelila sedem a viac gólov a jednoznačne ovládla tabuľku strelcov našej ligy. Najlepší útok však v nedeľu narazí na najlepšiu obranu Podbrezovej. V prvom vzájomnou zápase to bol rovnaký zápas, v ktorom to bol boj medzi dvomi najvyššej postavenými tímami ligovej tabuľky. Napriek tlaku Šošonov dlho obrana na čele s Kuciakom odolávala a držala možnosť prekvapiť lídra súťaže. Na konci prvého polčasu mohol domácich prekvapiť Vajda, keď sa dvakrát v priebehu niekoľkých minút dostal k vynikajúcim zakončeniam, ale vedenie pre Podbrezovú nezariadil. Z kraja druhého polčasu poslal Žilinčanov do vedenia kapitán Škvarka a domáci už do poslednej minúty svoj náskok udržali a získali tri body v boji s priamym konkurentom v ligovej tabuľke.

 

Šošoni disponujú kádrom plným zaujímavých mien. V obrane je lídrom mladý Denis Vavro, o ktorého počas zimnej prestávky mali podľa mediálnych informácií záujem viaceré európske mužstvá. Na pravom kraji obrany je stálicou aktuálny africký šampión s Kamerunom Ernest Mabouka. Po zranení kapitána Pečkovského prebral jeho pásku, ako aj vodcovské schopnosti na ihrisku Michal Škvarka a vedie si naozaj dobre. S desiatimi gólmi je tretím najlepším strelcom našej ligy a ťahúňom ofenzívy Žiliny. Najväčšiu hrozbu ale predstavuje niekto iný. Filip Hlohovský našiel pod Dubňom to správne futbalové prostredie a jeho výkony sú obdivuhodné, 15 gólov v dvadsať jeden zápasoch je vynikajúcou bilanciou. Aj napriek sile aktuálneho kádra a tabuľkovému postaveniu Žilina, nedisponuje plným hráčskym kádrom. Dlhodobo zranení sú stále reprezentanti Viktor Pečovský a Róbert Mazáň. Mimo hry je stále aj jesenné prekvapenie našej ligy, útočník Yusuf Otubanjo a do jarných zápasov doposiaľ pre zranenie nenaskočil ani spomínaný Denis Vavro. V nedeľnom vzájomnou zápase bude pre trest za päť žltých kariet absentovať aj mladý Nikolas Špalek.

 

Na domácej strane je stále množstvo kľúčových hráčov, ktorí nemôžu zasiahnuť do nedeľného veľmi atraktívneho duelu. Dlhodobo zranených Rendlu a Peševského „doplnili“ od začiatku jarnej časti viacerí hráči. Pre zranenie kolena je stále mimo najlepší strelec „Železiarov“ v aktuálnom ročníku Michal Breznanik a pre zranenie lýtkového svalu ešte nie je na 100% fit ani kapitán Jaroslav Kostelný. V poslednom ligovom stretnutí sa pre zranenie slabín porúčala z trávnika aj zimná posila Matúš Mikuš a jeho nedeľný štart je takisto ohrozený. Problémy s kolenom vyradili na niekoľko dní aj ďalšiu novú tvár Mariusa Alexe, ktorý tak doposiaľ odohral len jeden ligový zápas. Pre trest za päť žltých kariet nenastúpi v domácom drese ani stredopoliar Kamil Kuzma. Výbornou správou je naopak odpustenie trestu pre stredného obrancu Jána Kriváka, ktorý môže zasiahnuť už do nedeľného zápasu mesiaca!   

 

Ani spomínané výpadky hráčov oboch mužstiev neovplyvnia atraktivitu nedeľného vzájomného zápasu. Fanúšikovia na tribúnach i diváci pri televíznych obrazovkách budú mať možnosť v priamom súboji vidieť najlepšiu obranu v konfrontácii s najlepšou ofenzívou celej ligy. Črtá sa množstvo zaujímavých súbojov – najlepší brankár s najlepším strelcom ligy „Kuciak vs. Hlohovský“, argentínsky duel v strede poľa „Podio vs. Diaz“, či súboje jedných z najskúsenejších hráčov oboch družstiev „Viazanko vs. Holúbek“. Verme, že fanúšikovia sa naozaj stanú aktérmi Zápasu mesiaca v pravom slova zmysle a po konečnom hvizde rozhodcu Glovu budú odchádzať  zo Zelpo Arény s obrovskou „futbalovou“ radosťou. Preto neváhajte a v nedeľu o 15:20 hod. sa každý z Vás zúčastnite šlágra kola Fortuna ligy a prispejte svojimi hlasivkami a návštevou k Zápasu Mesiaca našej ligy!

 

Patrik Müller

 


Rozhodcovia zápasu:     

Rozhodca : Filip Glova

Asistent 1 : Branislav Hancko

Asistent 2 : Dušan Hrčka

Delegát spravodajca SFZ : Milan Lônčik

Delegát pozorovateľ rozhodcov SFZ : Vladimír Medveď


Vzájomné zápasy :

1.10.2016  MŠK Žilina – ŽP Šport 1 : 0
Škvarka
12.3.2016  ŽP Šport – MŠK Žilina 2 : 0
Kostelný, Podio
3.10.2015  MŠK Žilina – ŽP Šport 1 : 3
Škriniar – Gal Andrezly 2, Kapor
15.9.2015  ŽP Šport – MŠK Žilina 2 : 3
Sabler, Gal Andrezly – Mabouka, Škriniar, William
5.5.2015  ŽP Šport – MŠK Žilina 2 : 3
Vaščák, Škutka – Jelić 2, Škriniar
5.11.2014  MŠK Žilina – ŽP Šport 0 : 0
16.8.2014  ŽP Šport – MŠK Žilina 1 : 0
Gal Andrezly

 


Forma MŠK Žilina :

Doma Doma Doma Vonku Doma
V V V P V