Pred zápasom s FC Spartak Trnava

Nový ročník Fortuna ligy sa pomaly dostáva do otáčok. Po úvodnom kole, konanom počas predposledného júlového týždňa tohto roku, prichádza na rad druhé. FK Železiarne Podbrezová sa prvýkrát pod novým názvom v súťažnom zápase predstaví v domácej Zelpo Aréne.

Súperom zverencov Karola Praženicu bude jeden z najlepších klubov histórie slovenského futbalu a síce FC Spartak Trnava. Zverenci srbského kormidelníka so španielskym menom hovoriaceho po anglicky – Nestora El Maestra – prešli ako väčšina klubov, istou obmenou kádru. Práve príchod nového kouča, ktorý nahradil Miroslava Karhana, bol asi tou najväčšou. Štadión Antona Malatinského ale opustili aj Peter Čögley, Matej Strapák, Anton Sloboda, Loic Gagnon, Emir Halilovič, Daniel Dubec, Martin Košťál, Filip Deket, Denis Horník, Ivan Schranz či bývalý talent FC Barcelona Brazílčan Kerlon. Najviac pozornosti však upútal odchod jednotky z dvoch predošlých sezón. Len 20-ročný brankár Adam Jakubech zamieril počas týždňa do francúzskeho OSC Lille, a tak musia „Bíli Andeli“ tesne pred štartom ročníka riešiť, kto sa postaví medzi tri žrde.

Novicmi v klube sa stali hlavne ofenzívni hráči. Už v úvodnom stretnutí sa dobre ukazoval napríklad Rakúšan Marvin Egho, ktorý prišiel z Riedu. Občianstvo našich západných susedov má aj Yasin Pehlivan, Vachtang Čanturišvili dorazil ako Gruzínec z Ukrajiny, výraznou posilou by mal byť i srbský obranca Slavko Lukič. Z Ružomberka, ktorý si užíva Goodison Park, prestúpil útočník Andrej Lovás. Na krídlo pribudol Tomáš Brigant. Zo slovenských trávnikov je ale určite najznámejší napríklad ex-Myjavčan Štefan Pekár.

Práve tento 28-ročný futbalista, vracajúci sa do rodnej krajiny z ročného pôsobenia v Ostrave, bol strojcom víťazstva, ktoré FC Spartak Trnava zaznamenal v úvodnom kole ročníka 2017/18. Presadil sa už v piatej minúte domáceho stretnutia proti Zemplínu Michalovce, čo bol to jediný presný zásah duelu.

FK Železiarne Podbrezová naopak nezískali v úvodnom meraní síl ani bod. Mužstvo cestovalo na horúcu pôdu na Žitný ostrov, kde už čakal nabudený tím Dunajskej Stredy. Zverenci Marca Rossiho svojmu nového talianskemu kormidelníkovi pripravili perfektný štart do ročníka. Domáci tím bol hlavne v prvých dvadsiatich piatich minútach lepším mužstvom. Podbrezová sa dostávala k pokutovému územiu gólmana Maceja veľmi zriedka a keď už, tak ho nedokázala poriadne preveriť ani raz. O všetkom rozhodol tesne pred koncom úvodného dejstva priamy kop Erika Pačindu. Jeho perfektná ľavačka sa oprela do lopty po faule, v súboji kapitánov, Jaroslava Kostelného na Marina Ljubičiča. Martin Kuciak si na loptu, ktorá spadla vedľa žrde, siahol, zabrániť gólu bohužiaľ nedokázal. V ďalšom zápase sa preto ponúka ideálna šanca na reparát pred domácimi, veríme, že čo najviac zaplnenými, tribúnami. Bude to ale rovnako náročné, ako na juhu krajiny.

Tréner Karol Praženica si na tlačovej konferencii uvedomoval chyby svojho mužstva a práve na nich pracoval počas týždňa: „Určite si predstavujeme, že budeme hrať lepšie. Čas na prípravu bol síce päť týždňov, ale budeme ho potrebovať ešte viac, aby sme sa zohrali. Smerom dopredu musíme byť kvalitnejší, lepší, musíme sa dostávať viac do šancí a viac držať loptu. Nemôžeme robiť ľahké straty, ako sme robili a potrebujeme s väčším počtom hráčov vyrážať do útoku,“ nechal sa počuť ešte po zápase v Dunajskej Strede.

 

Vzájomné zápasy od postupu Podbrezovej do Fortuna ligy

Podbrezová získala v týchto zápasoch dokopy dvanásť bodov, Trnava rovnaký počet. Zhodne, po trikrát, sa zrodilo víťazstvo Podbrezovej, remíza i výhra Spartaku. Najviac gólov v deviatich spomínaných stretnutiach vsietili Patrik Vajda a Miroslav Viazanko, po dva. Kamil Kuzma je jediným hráčom, ktorý nastupoval, respektíve nastupuje za oba tímy a vo vzájomných dueloch sa strelecky presadil.

V aktuálnych kádroch tímov nie je okrem spomínaného Kamila Kuzmu žiadny futbalista, ktorý by hral za oboch súperov. Z posledných rokoch však takýto status spĺňajú Róbert Richnák, Tomáš Mikinič, Dejan Peševski či Marek Janečka.

Zaujímavosťou je, že v ročníku 2013/14, kedy Podbrezová postúpila historicky medzi slovenskú futbalovú smotánku, sme sa v druhej najvyššej súťaži stretli trikrát s B-tímom Spartaka a všetky stretnutia (dva doma, jeden von) skončili výhrou vtedajších zverencov Jaroslava Kentoša 2:0. Až štyri góly dal Štefan Gerec, po jednom pridali Hector Tubonemi a Matej Kochan.

Matej Kubove


Rozhodcovia zápasu:  

Rozhodca :  Patrik Hrčka, Lutila

Asistent 1 :  Miroslav Benko, Prešov

Asistent 2 :  Marek Galo, Nitra

Delegát spravodajca SFZ :   Jozef Chocholouš, Chorvátsky Grob


Vzájomné zápasy :

12.3.2017 Podbrezová FC Spartak 0 : 1
Yilmaz
15.10.2016 FC Spartak Podbrezová 0 : 2
Bernadina, Viazanko
17.7.2016 Podbrezová FC Spartak 1 : 1
Viazanko – També
13.5.2016 Podbrezová FC Spartak 3 : 0
Vajda 2, Rendla
2.3.2016 FC Spartak Podbrezová 0 : 0
22.9.2015 Podbrezová FC Spartak 0 : 2
Schranz, Majtán
26.4.2015 FC Spartak Podbrezová 3 : 1
Kuzma, Sabo, Sládek – Škutka
2.11.2014 Podbrezová FC Spartak 1 : 1
Vaščák – Jendrišek
10.8.2014 FC Spartak Podbrezová 0 : 1
Gal Andrezly