Proti Dunajskej Strede sa pokúsime pokračovať v zbieraní bodov, čaká nás ale náročný zápas

Po reprezentačnej prestávke sa znova o slovo hlási Fortuna liga, ktorá sa prehupla do svojej druhej polovice a preto sa už druhýkrát v tomto ročníku stretneme s tímom z juhu Slovenskej republiky. Do Zelpo Arény v sobotu o 17:00 zavíta FC DAC 1904 Dunajská Streda, takže nás čaká dôležitý a ťažký zápas.

Marek Fabuľa mal ale čas mužstvo po svojom opätovnom príchode ešte lepšie spoznať a takmer dva týždne bez ligového stretnutia mu určite padli vhod v jednotlivých tréningových jednotkách. Spomínaný kouč od svojho príchodu mužstvo pozdvihol ako herne, tak aj výsledkovo, pretože v troch zápasoch zaznamenal šesť bodov, zatiaľ čo jeho predchodca, Karol Praženica, v predchádzajúcich ôsmich len štyri. Podbrezovčania teda poskočili o jednu priečku pred Prešov na desiate miesto so ziskom desiatich bodov za tri výhry a jednu remízu so skóre 10:17.

„Železiari“ sa za posledné spomínané tri kolá tešili dvakrát na domácom trávniku. Najskôr porazili 2:0 1.FC Tatran Prešov. Už v štvrtej minúte otváral skóre Lazar Djordjević, aby ho na konci polčasu uzavrel Endy Bernadina: „Myslím, že zápas sme zvládli hlavne v prvom polčase perfektne, na jednotku. Škoda, že sme nepridali jeden dva góliky naviac. Bolo by to krásne a pokojnejšie. Takto sme si to museli oddrieť až do konca, ale tie hormóny v nás pracujú,“ rozprával vtedy Martin Kuciak.

Aj on musel následne prehltnúť prehru na pôde FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble, ktorá prišla po nedorozumení spomínaného gólmana s kapitánom Jaroslavom Kostelným. Práve z tejto situácie padol jediný presný zásah zápasu: „Rozhodol jeden smolný moment na našej strane, kde sme sa nedohodli s Kucom. Boli sme tam sami dvaja a po našej nezhode sme dostali zbytočný gól,“ opísal podbrezovský stopér.

Naposledy to ale znova bolo za tri body. V súboji veľmi dôležitého charakteru tímov zospodu tabuľky na Horehroní padla Senica. Konečné skóre bolo iba 1:0, ale príležitostí zveľadiť ho bolo neúrekom. Šťastena sa vo väčšine prípadov odklonila hlavne od jediného strelca Andreja Rendlu: „Po tomto zápase som mohol byť najlepším strelcom ligy, ale vďakabohu aspoň za ten jeden gól, aj keď mohli byť minimálne ďalšie štyri,“ povedal hrotový útočník.

Proti Dunajskej Strede by kabína určite rada pokračovala na víťaznej vlne, ale bude to veľmi náročné, pretože DAC má len tie najvyššie ambície: „Očakávam náročný duel. Súper je v tabuľke hore, je nebezpečný v ofenzíve, dáva veľa gólov. Keď však splníme, čo od nás tréner chce, som presvedčený, že zápas zvládneme,“ vyjadril sa Jaroslav Kostelný pre fortunaliga.sk.

FC DAC Dunajská Streda je na štvrtom mieste dvanásťčlennej tabuľky Fortuna ligy so ziskom 21 bodov, čo znamená, že na prvý tím Spartak Trnava stráca šesť, ale má ich rovnako ako tretia FC Nitra a len o jeden menej než Slovan Bratislava. V tomto ročníku tím prehral len dvakrát. Najskôr na pôde Nitry a naposledy zas v Trnave 0:2. Na konte má ale šesť víťazstiev, čo je s ďalšími tromi mužstvami druhý najvyšší počet za vedúcim Spartakom. V doterajšom priebehu DAC strelil šestnásť gólov, o najväčšiu porciu z nich sa postaral Erik Pačinda, ktorý sa trafil päťkrát. Tri razy skórovali Zsolt Kalmár a Eric Davis.

Vzájomné zápasy vo Fortuna lige

Dunajskostredčania boli prvým tímom, s ktorým sme v najvyššej súťaži odohrali už desať zápasov. Okrem DAC sa po prvej polovici sezóny 2017/18 do tejto skupiny radia aj Slovan Bratislava, MŠK Žilina, Spartak Trnava, MFK Ružomberok, FK Senica, AS Trenčín a FC ViOn Zlaté Moravce.

Dunajská Streda však má vo vzájomných meraniach s nami navrch, pretože až päťkrát vyhrala vrátane výsledku 5:1, ktorý sa zrodil v sezóne 2015/16 a je datovaný ako najvyšší rozdiel v skóre vo vzájomných dueloch. Podbrezová sa tešila iba raz, štyrikrát sa zrodila remíza. Z toho až v troch prípadoch to bolo počas minulého ročníka. Celkové skóre hrá logicky v prospech súpera, z nášho pohľadu to je 8:13.

Najlepším strelcom spoločných zápasov je jednoznačne Ákos Szarka. Ten sa postaral až o šesť presných zásahov, z čoho štyri prišli pri spomínanej výhre súpera 5:1. Dvakrát sa trafil Blažej Vaščák a po jednom zásahu pridali Pačinda, Šafranko, Vida, Brašeň, Michalík, Ľupták, Ljubičić a na našej strane Mikuš, Bernadina, Kupčík, Nworah, Kochan a Mehanović.

 

Matej Kubove

 

Rozhodcovia dnešného zápasu:  

Rozhodca :     Michal Očenáš, Žilina

Asistent 1 :     Martin Balko, Martin

Asistent 2 :      Mário Roszbeck, Bratislava

Náhradný rozhodca :     Ladislav Prešinský, Vráble

Delegát spravodajca SFZ :    Miroslav Bóc, Bratislava

Delegát pozorovateľ rozhodcov SFZ :    Dušan Krchňák, Bratislava


Vzájomné zápasy :

22.7.2017 D. Streda Podbrezová 1 : 0
Pačinda
14.5.2017 Podbrezová ŽP Šport 2 : 2
Vida, Šafranko – Mikuš, Bernadina
18.2.2017 Podbrezová D. Streda 0 : 0
17.9.2016 D. Streda Podbrezová 0 : 0
23.4.2016 D. Streda Podbrezová 1 : 0
Ljubicić
27.11.2015 Podbrezová D. Streda 0 : 0
29.8.2015 D. Streda Podbrezová 5 : 1
Szarka 4, Ľupták – Mehanović
23.5.2015 Podbrezová D. Streda 2 : 3
Kupčík, Nworah – Szarka 2, Brašeň
7.3.2015 D. Streda Podbrezová 1 : 0
Michalík
16.9.2014 Podbrezová D. Streda 3 : 0
Vaščák 2, Kochan

 


Forma FC DAC :

Doma Vonku Doma Vonku Vonku
R V V V P