„Na jar chceme vyhrať všetky zápasy,“ hovorí po výhre nad ViOn-om Matúš Turňa

Skvelý vstup do jarnej časti sezóny sme dokázali potvrdiť aj na domácom trávniku, kde pricestoval FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble. Po víťazstve 3:0 tak z dvoch kôl v roku 2018 máme skvelé skóre 5:0, ale hlavne to najpodstatnejšie, šesť bodov.

V snahe potvrdiť víťazstvo proti Prešovu vstúpili podbrezovskí hráči do zápasu o niečo aktívnejšie, ako súper, ale takmer celý prvý polčas sa odohrával mimo pokutových území. V siedmej minúte však zaujímavo strieľal Mikuš, našiel Kováča. Na ďalšiu šancu sme čakali až do 35. minúty, kedy Urgela hlavičkoval tesne vedľa. Posledné sekundy úvodného dejstva nakoniec gól priniesli. Stijepo Njire poslal krásny pas do veľkého vápna na Matúša Turňu, ten si poradil so spracovaním a oblúčikom poslal loptu cez Kováča do siete: „Som rád, že mi to tam padlo. Hlavne nás teší dôležité domáce víťazstvo. Ten gól bol iba bonus. Zbehol som si za obranu, Stijepo mi to dobre načasoval. Loptu som si prebral a snažil som sa ju zakončiť z prvej,“ povedal pravý obranca o svojom presnom zásahu.

Druhý polčas otvorila príležitosť Wiezika, ktorý hlavičkoval po centri Leška z priameho kopu tesne vedľa. Vzápätí pálil z hranice veľkého vápna Mikuš, znova našiel iba Kováča. Matúš Mikuš bol zapletený i v ďalšej situácii, keď sa jeho strela odrazila medzi obrancov Zlatých Moraviec a Kováča. Wiezik v stopercentnej šanci nasmeroval zakončenie do skúseného gólmana hostí. Poľský zakončovateľ neuspel ani v 72. minúte. Najskôr pálil do obrancov súpera a následne tesne vedľa. O päť minút neskôr sa už ale skóre druhýkrát menilo, keď práve Wiezik našiel vo veľkom vápne Stijepa Njire, ten si zasekol obrancu a strelou k bližšej žrdi nachytal Kováča: „Nie je podstatné, ako hrám ja, ale ako hrá tím. Teraz sa nám darí a verím, že v tom budeme pokračovať. Tréner mi dal trochu defenzívnejšiu úlohu, na akú som bol zvyknutý, ale stále ma to ťahá dopredu, dávať góly. Predviedli sme skvelý bojovný výkon. Všetkých štrnásť hráčov predviedlo kvalitný výkon a myslím si, že aj keď bol súper dobrý, tak my sme chceli výhru viac,“ nechal sa počuť chorvátsky záložník, ktorý následne odľahčil situáciu: „Bola mi poriadna zima. Ja som z Dubrovnika, kde je teraz pätnásť stupňov, takže čakám, kým tu bude teplejšie, ale asi sa nedočkám nikdy,“ smial sa hráč, ktorý si zvyká na zmenu pozície: „Zvykám si, ale nie je to pre mňa problém. Čo povie tréner, ja urobím,“ tvrdí.

Do streleckej listiny sa zapísal aj Jakub Wiezik, jeho únik po zaváhaní Horníka taktiež smeroval k pravej žrdi z domáceho pohľadu, ako v podaní Njireho: „Každý v tíme bojuje za každého. Máme skvele poskladaný tím a sme veľmi radi, že nám to znova fungovalo podľa predstáv. Vyhrali sme síce druhý zápas po sebe, ale ostávame pokorní, pretože všetci vieme, aký je futbal, že sa to môže hocikedy zvrtnúť. Z tejto výhry sa síce tešíme, ale od nového týždňa už myslíme na ďalšie stretnutie, pretože si chceme čo najskôr zabezpečiť udržanie v lige a umocniť si aktuálnu pozíciu. Ja predovšetkým ďakujem spoluhráčom, pretože sám neurobím nič. Na ihrisku bojuje jedenásť hráčov, ale pre útočníka je každý gól veľkým plusom, takže ma to teší,“ rozprával plynulou poľštinou, s prímesou slovenského jazyka, robustný zakončovateľ, zimná posila z Prešova.

„Nechceme si to nechávať na poslednú chvíľu. Povedali sme si, že ideme do jarnej časti vyhrať všetky zápasy. Zatiaľ sa nám to darí. Ideme ďalej makať na tom, aby sme boli lepší a lepší. Aj keď tie výsledky na jeseň neboli také dobré, tak herne sme na tom zle neboli. Teraz možno prišlo to obdobie, kedy zbierame body. Je však škoda, že už sa nemôžeme dostať do hornej šestky. Napriek tomu je dôležité, aby sme víťazili, zdvihli si sebavedomie a hrali dobre,“ otvorene hovoril Matúš Turňa.

Po stretnutí tak bol veľmi spokojný aj tréner Marek Fabuľa: „Samozrejme, že sme veľmi radi, že sme dnes vyhrali. Víťazstvo sa nerodili ľahko. Bol to veľmi náročný zápas proti kvalitnému súperovi, ktorý nám nedaroval ani centimeter ihriska. Svojím spôsobom nám veľmi pomohol prvý gól a druhý polčas bol potom z našej strany lepší a kompaktnejší. Tešia ma aj góly a premenené šance, ktoré sme si vypracovali. Góly dali tí chlapci, ktorí ich veľmi potrebovali. Obrovským pozitívom je, že každý jeden, ktorý dnes nastúpil, či už od začiatku alebo striedaním, odovzdal pre kolektív všetko a podriadil sa rovnakej vízii zvládnuť tento zápas,“ povedal na tlačovej konferencii.

Vzápätí vyzdvihol aj prínos zimných posíl v hre „Železiarov“: „Keď sú hráči, ktorí prídu do mužstva, efektívni, tak to človeka veľmi teší. Sme radi, že to Jakubovi na hrote padá. Pevne verím, že tu ostane čo najdlhšie, aby potiahol mužstvo a v zlomových situáciách rozhodol. To, že dávajú góly aj ostatní hráči, to samozrejme teší tiež. Matúš Turňa bol nezvyčajným strelcom, ale hral dobre, zaslúžil si to,“ prezradil. Zároveň potvrdil, že po naťahovačkách s príchodom Ilju Tereščenka je už všetko v poriadku. Ukrajinský útočník preto proti Zlatým Moravciam naskočil ako striedajúci hráč: „Dotiahlo sa to pred koncom týždňa.“

FK Železiarne Podbrezová síce naďalej ostáva na desiatom mieste, ale na konte máme už 20 bodov a odstup pred jedenástym Prešovom sa zvýšil už na sedem bodíkov. Pred posledným kolom „základnej časti“, ktoré odohráme v Senici, strácame na deviate Michalovce len jediný bod, a tak si v prípade víťazstva môžeme pozíciu ešte vylepšiť.

 

Matej Kubove